2011/09/03 SYNTJUNTANS DAG Manifestation för ny musik och nya instrument!

konsert – workshop – utställning – samtal

Den 3 september 2011 arrangerar Syntjuntan en minifestival i och utanför hörsalen på Kulturhuset i Stockholm med ny musik för nya instrument.

Workshop 14.00, konserter 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 och mycket mera!

Plats: Kulturhuset, hörsalen och foajén
Tid: 14.00-20.00

Medverkande:
Syntjuntan, Ann Rosén, Lise-Lotte Norelius, Ida Lundén, Kristine Scholz, Ivo Nilsson, Jonny Axelsson, KROCK, Pascal Jardy, Mikael Gillefalk, John Viklund, Danjel Röhr, Anna Lindal, Lars Hallnäs, Linda Worbin, Fredrik Olofsson samt Syntkretsen Susanna Sandström, Anna Brodow, Catrin Lundkvist, Amy Lindau, Carin Blom, Fredric Thurfjell, Per Lenner, Charlotta Simonsson Mattin m.fl.

Syntjuntans dag kommer att sjuda av liv och rörelse med textila motstånd och stickad, tovad och sprakande elektronik som blandas med klassiska instrument och medverkande publik. Dagen inleds med sy en synt-workshop som följs av fyra konserter. I pauserna fortsätter synt-workshopen. Det blir dessutom en utställning med textila motstånd som publiken får provspela, en presentation av projektet ”Texilt motstånd” samt samtal och mingel.

Syntjuntans dag är en manifestation för ny musik, nya instrument och ny publik! Den är ett avslut på våra två första verksamhetsår och en start på nästa etapp. Vår ambition är att Syntjuntans dag ska bli en årligt återkommande företeelse där vi får möta nya spännade, banbrytande och utforskade projekt och experimentell ny musik säger ljudkonstnären Ann Rosén.

Är du Syntkretsare eller vill du bli? Vill du spela på kulturhuset? Vill du sy en synt och spela på kulturhuset?

För att vara säker på en plats i workshopen, föranmäl dig till syntjuntansdag@syntjuntan.se Är du redan syntkretsare med egen sydd synt och vill spela? Anmäl dig till syntkrets@syntjuntan.se

Biljetter till workshopen där du syr en synt kostar 100kr för material och du får låna högtalare och batteri.

Allt annat är gratis!

Kontakt: Ann Rosén, verksamhetsledare, ljudkonstnär, 0708-109838, elsy@syntjuntan.se
www.syntjuntan.se

Inför Syntjuntans dag har Syntjuntan samarbetat med musiker, byggt nya instrument och komponerat ny musik. Lise-Lotte Norelius har i sitt verk laborerat med vibratorer, textilt motstånd och sprakande syntar och samarbetar här med den eminenta pianisten Kristine Scholz, som går loss på flygeln med tovadepedaler, små motorer och oscillerande piezoelement. Det mera traditionella pianospelet sköts av syntkretsen.

I verket Huvudmotstånd utforskar Ann Rosén hur motståndets olika karaktärer träder fram genom korskopplingar och kaos där elgitarrklanger blandas med brusande, morrande, skrikande och blixtrande syntar. Verket framförs av elgitarrkvartetten Krock som spelar med motstånden i sina axelbandssyntar tillsammans med Syntkretsen som gör inbrott, avbrott och utbrott med sina stickade motståndmössor.

Pickande höns som skriker i kör, vinande vispar som dansar med en slagverkare och en trombonist som drar ut på rundgången. Med utgångspunkt i en indisk variant av den klassiska leksaken med pickande höns på ett runt träbräde har Ida Lundén skrivit ny musik för specialbyggda nya instrument för Ivo Nilsson, trombon och Jonny Axelsson, slagverk samt fem medspelare i Syntkretsen.

Textilt motstånd är ett samarbetsprojekt mellan Syntjuntan och forskare och studenter på Textil högskolan, Högskolan Borås. I projektet arbetar man med att ta fram olika typer av textila motstånd som kan användas som instrument eller för att styra syntar. Lars Hallnäs, tonsättare och professor och Linda Worbin, forskare samtalar kring det nya textila hantverket som växer fram i gränssnittet mellan den digitala och analoga världen. I projektet medverkar också den framstående violinisten Anna Lindal.

Om Syntjuntan
Syntjuntan är en ensemble med kvinnliga tonsättare, musiker och instrumentbyggare.
Förutom att ge konserter håller gruppen även ”Syntjuntor”, en kombination av konsert och workshop. Den första Syntjuntan ägde rum på Norbergfestivalen 2009. Syntjuntornas format varierar beroende på sammanhang. De kan t ex utformas så att Syntjuntan inleder med en kort konsert där de visar hur man spelar på en sydd synt. Vanligtvis avslutas workshopen med att deltagarna framför nykomponerad musik med sina egenhändigt byggda instrument.
Syntkretsen består av alla som någon gång deltagit i en workshop med Syntjuntan.

Projektet genomförs med stöd från Stiftelsen framtidens kultur

syntjuntan.se